Vaše pneumatiky už dosluhujú a je čas na výmenu? Ak rozmýšľate, či investovať do nových pneumatík alebo ušetriť kúpou jazdených, prečítajte si náš článok. Poradíme vám, aké sú výhody a nevýhody jazdených pneumatík, kedy sa oplatia a čo si všímať pri kúpe. 

Kúpa tovaru z druhej ruky je v mnohých prípadoch ekonomickou aj ekologickou možnosťou. Dokážete tak ušetriť zopár eur a zároveň využiť veci, ktoré by možno inak skončili v odpade. Nie vždy sa to však skutočne oplatí, pretože kupujete mačku vo vreci. Pozrime sa, ako je to v prípade kúpy jazdených pneumatík.

Výhody a nevýhody jazdených pneumatík

V prvom rade je vhodné si porovnať výhody a nevýhody, ktoré vám kúpa použitých pneumatík môže priniesť.

Výhody

  • Úspora peňazí 

Nová sada pneumatík vás vyjde na stovky eur, no opotrebované pneumatiky rovnakého typu môžete kúpiť aj za menej ako polovicu. Finančná úspora preto môže byť naozaj výrazná, no vždy je nutné zvážiť pomer cena/výkon.

  • Udržateľnosť

Nie každý vodič dokáže svoje pneumatiky úplne “zjazdiť”. Dôvodov môže byť mnoho – napr. prechod na iné pneumatiky, predaj či likvidácia vozidla, nepoužívanie a iné. Bazárovým predajom tak pneumatiky nájdu nové využitie a neskončia v odpade.

Povedzme si však na rovinu, že tým najväčším argumentom zostáva najmä cena. Ak by sme totiž nehľadeli na peniaze, vždy bude lepšie kúpiť si čisto nové pneumatiky, ktoré sa nám odmenia garanciou kvality a dlhšou životnosťou.

Nevýhody

  • Životnosť

Pri kúpe jazdených pneumatík musíme automaticky rátať s kratšou životnosťou. Za pneumatiky tak síce zaplatíme menej, no bude ich potrebné skôr vymeniť. Ak však niekto využíva auto veľmi málo alebo ho plánuje predávať, môže byť pre neho tento faktor menej dôležitý.

  • Opotrebenie

Je logické, že jazdené pneumatiky už budú javiť isté známky opotrebovania. Ak nie sú vyslovene zánovné, môžu mať čiastočne zjazdený dezén, ten by podľa zákona mal mať minimálnu hĺbku 3,00 mm v prípade zimných (ak je na vozovke súvislá snehová vrstva) a 1,6 mm v prípade letných pneumatík.

Tenká pneumatika znázorňujúca zodratý dezén

Aká je životnosť pneumatík

Dôležitou témou, ktorú sme už spomenuli v predchádzajúcich odstavcoch, je životnosť pneumatík. Každý predsa chce, aby vydržali v dobrom stave čo najdlhšie. Koľko teda skutočne vydržia?

Priemerná životnosť pneumatík sa odhaduje nasledovne:

  • Letné pneu: 3 – 5 rokov alebo približne 40 000 – 60 000 km.
  • Zimné pneu: 2 – 4 roky alebo 20 000 – 40 000 km.
  • Celoročné pneu: 4 – 6 rokov alebo 50 000 – 70 000 km.

Čo ovplyvňuje životnosť

Nie je to však také jednoduché. Na mieru opotrebovania a životnosť pneumatík vplýva mnoho faktorov, ako napríklad:

  • Kvalita pneumatik: nie je pneumatika ako pneumatika, preto sa oplatí investovať do kvalitnejších značiek.
  • Štýl jazdy: agresívna jazda, prudké zrýchľovanie či brzdenie, znižujú životnosť pneumatík.
  • Údržba: životnosť naopak predĺži pravidelná kontrola tlaku, vyváženie kolies či správne uskladnenie pneumatík.
  • Podmienky: na opotrebovanie pneumatík vplýva tiež kvalita ciest, klimatické podmienky a extrémne teploty. 

Čo si všímať pri kúpe jazdených pneumatík

Ak sa už rozhodnete pre kúpu jazdených pneumatík, mali by ste vedieť, na čo sa pri tom zamerať. Je to podobné ako pri kúpe jazdeného auta. Platí, že čím viac informácií máte, tým nižšie je riziko, že sa “spálite”. Pri kúpe je potrebné sledovať tieto indikátory:

  • Hĺbka dezénu

Stanovené sú najnižšie možné limity pre hĺbku dezénu (3 mm pre zimné pneumatiky v prípade súvislej vrstvy snehu na vozovke a 1,6 mm pre letné pneumatiky). To sú však naozaj hraničné hodnoty a pre maximálnu bezpečnosť a optimálne brzdenie aj na mokrom povrchu je vhodné vymeniť pneumatiky skôr. V prípade letných pneumatík je odporúčaný dezén aspoň 3 mm.

  • Viditeľné poškodenie

Pneumatika môže mať viditeľné trhliny, praskliny, škrabance či deformácie na povrchu. Nie vždy sú pneumatiky opotrebované rovnomerne. Nesprávnym štýlom jazdy, nevhodným výberom či umiestnením pneumatík môžu byť opotrebované asymetricky, lokálne či pílovito.

  • Vek pneumatiky

Okrem viditeľného opotrebovania je potrebné posúdiť aj vek pneumatiky. Aj keď pneumatiky neboli veľmi používané, vekom a vplyvom rôznych faktorov materiál stráca svoje vlastnosti a vysychá. Neodporúča sa pritom kupovať pneumatiky staršie ako 6 rokov. Dátum výroby (DOT kód) nájdete na bočnici pneumatiky.

  • Pôvod pneumatík

Informujte sa o pôvode pneumatík a o tom, z akého vozidla a z akých podmienok pochádzajú. Ak boli napríklad používané v extrémnych teplotných podmienkach či v náročnom teréne, môžu byť viac zničené a ich životnosť bude kratšia. Pýtajte sa tiež na spôsob skladovania mimo sezóny.

Mužská ruka merajúca s nástrojom vek pneumatiky

Ako zmerať hĺbku dezénu

Pred kúpou si starostlivo zmerajte opotrebenie pneumatík pomocou:

  • Merača hĺbky dezénu: použite špeciálny nástroj na tento účel, ktorý je možné dostať v manuálnej alebo digitálnej podobe. Vložte merač do drážky a zatlačte ho, aby sa meracia časť dotkla “dna”. Odčítajte hodnotu na meradle.
  • 2-eurovej mince: ak nemáte merač, môžete použiť 2-eurovú mincu. Jej strieborný okraj má totiž hrúbku približne 4 mm. Vložte mincu do dezénu a ak strieborný okraj nie je viditeľný, dezén má hĺbku väčšiu ako 4 mm.

Nameranú hodnotu si porovnajte s hĺbkou dezénu novej pneumatiky a minimálnou povolenou hĺbkou. Podľa toho zistíte, aká je približne miera opotrebovania a ako dlho vám ešte môžu pneumatiky slúžiť. 

Podľa zákona je potrebné pneumatiky vymeniť, keď dosiahnu minimálne hodnoty TWI. V zásade však nekupujte letné pneumatiky s dezénom menším ako 3 mm a zimné s dezénom menším ako 4 mm.

Kde kúpiť kvalitné pneumatiky

Súčasný trh je naozaj obrovský a nie je problém sa dostať k množstvu značiek a typov ako nových, tak aj jazdených pneumatík. Vyskúšať môžete napríklad:

  • Online platformy

Skúste rôzne online platformy na predaj vecí, ako sú Bazoš, Facebook Marketplace či skupiny na Facebooku. Môžete sa dostať k zaujímavým ponukám súkromných predajcov, no dôkladne si preverte kvalitu a opotrebovanie tovaru. Dohodnite si osobné stretnutie a tovar si prezrite.

  • Autobazáre

Ďalšou možnosťou sú autobazáre, ktoré okrem jazdených vozidiel často rozpredávajú aj pneumatiky a disky. Môžete sa dostať na zaujímavú cenu, pretože ľudia sa chcú súčiastok často zbaviť čo najrýchlejšie. Overte si však stav podobne ako pri online platformách.

  • Špecializované predajne

Serióznejšou možnosťou sú predajne, ktoré sa špecializujú na predaj pneumatík a diskov a ponúkajú tak kvalitnejšie značky aj nejaké záruky. Tovar je kontrolovaný a máte väčšiu istotu, že nekúpite mačku vo vreci.

  • Pneuservisy a autoservisy

Poobzerajte sa tiež v servisoch, ktoré okrem svojich služieb často ponúkajú aj predaj použitých pneumatík. Tieto sú zvyčajne kontrolované, zachovalé, majú známu históriu a je menšia šanca, že vám predajú tovar, ktorý je v zlom stave.
Ak chcete, aby vám pneumatiky vydržali čo najdlhšie a vaše jazdy boli bezpečné, hľadajte kvalitu od popredných výrobcov, akým sú napr. Continental, Pirelli, Goodyear, Dunlop či Michelin. Ponuku týchto a ďalších značiek nájdete aj v našom eshope.

Predchádzajúci článokRozmery pneumatík: Čo znamenajú čísla a ako si vybrať správny rozmer
Ďalší článokDOT pneumatiky: Čo znamená a prečo je pre vás dôležitý?