Chcete, aby vaše pneumatiky vydržali čo najdlhšie a zachovali si svoje vlastnosti aj pri dlhodobom skladovaní? V tom prípade by ste ich mali vedieť správne uskladniť. Poradíme vám, ako vytvoriť správne podmienky aj vo vašej pivnici či garáži.

Väčšina vodičov počas roka strieda dve sady pneumatík, teda letné a zimné pneumatiky. Z toho logicky vyplýva, že jednu sadu je potrebné počas zvyšku roka uskladniť. Niektorí vodiči si s tým nelámu hlavu a pneumatiky nechajú pokojne ležať na balkóne či nebodaj vonku na dvore. To je zrejme to najhoršie, čo môžete urobiť. Hneď asi aj pochopíte, prečo.

Ako správne uskladniť pneumatiky

Ak chcete maximálne predĺžiť životnosť vašich pneumatík, mali by ste poznať zásady správneho uskladnenia. Samozrejme, nie každý má ideálne podmienky, no vždy je spôsob, ako sa k nim aspoň priblížiť. Tu je niekoľko pravidiel, ktoré sa oplatí dodržať:

  • Chladné a suché miesto

Najideálnejším miestom na uskladnenie pneumatík je garáž, sklad alebo pivnica, ak sú dostatočne suché, vetrané a bez nadbytočnej vlhkosti či zatekania. 

  • Ideálna teplota

Najlepšia teplota na uskladnenie pneumatík je medzi 10 až 25°C. Neuskladňujte ich na povale či balkóne, kde dochádza k prehrievaniu. Neprospieva im ani mráz, preto je ideálny interiér.

  • Ochrana pred svetlom

UV žiarenie gumu poškodzuje, nadmerné teplo a slnko spôsobujú jej vysychanie a degradovanie. Pneumatiky by preto nemali byť vystavené na priamom svetle. 

  • Čistota

Priestor na uskladnenie pneumatík by mal byť relatívne čistý, bez prístupu agresívnych chemických látok, olejov či palív. Taktiež by pneumatiky mali byť pred uložením suché a čisté.

  • Správna poloha 

Dôležitá je tiež poloha pneumatík, aby sa predišlo ich deformácii. Podľa toho, či sú pneumatiky na diskoch alebo nie, je možné ich uskladniť zvisle alebo uložiť na seba.

Krátkodobé vs. dlhodobé uskladnenie pneumatík

Pri správnom skladovaní je dôležité zvážiť aj dobu, počas ktorej budú pneumatiky odložené. Kratšia doba (menej ako 6 mesiacov) vám zrejme odpustí menšie chyby, no pri skladovaní dlhšom ako pol roka už pneumatika môže utrpieť na kvalite. 

Dlhodobé skladovanie (napr. rezervných pneumatík) či už v predajniach, skladoch, alebo servisoch si preto vyžaduje prísnejšie opatrenia, napr. použitie špeciálnych obalov, kontrolu teploty a vlhkosti, či pravidelné otáčanie a polohovanie pneumatík.

Pneumatiky v dielni, pripravené na riadne uskladnenie.

Uloženie pneumatík na diskoch vs. bez diskov

Správna poloha pneumatík pri uskladnení sa líši v závislosti od toho či máte pneumatiky na diskoch alebo nie. V čom je teda rozdiel?

Na diskoch

V tomto prípade ich môžete ukladať na seba do tvaru veže a pneumatiky bez problémov zvládnu záťaž bez deformácie. Stačí ich z času na čas medzi sebou preložiť, aby sa zaťaženie rozložilo rovnomerne na všetky pneumatiky. Vďaka ráfikom ich tiež môžete pohodlne zavesiť na držiaky, háky či stojany, ktoré sú určené špeciálne na tento účel. 

Bez diskov

Pri tomto variante je vhodné uložiť pneumatiky len zvislo vedľa seba. To, či zvolíte regál alebo ich uložíte len na zemi, je na vás. V každom prípade by ste mali pneumatiky občas pretočiť, aby ste predišli ich deformácii. 

Postup pred uskladnením pneumatík

Nezabudnite tiež na správny postup, podľa ktorého by ste mali pneumatiky:

  1. Umyť – pneumatiky najskôr zbavte nečistôt, blata, kamienkov či prípadnej posypovej soli. Poriadne ich umyte, napríklad pomocou wapky alebo vedra s vodou a jemným saponátom + kefkou. Disky ošetrite na to určeným prípravkom.
  2. Osušiť – pred uložením je dôležité, aby boli pneumatiky suché. Utrite ich preto suchou handrou a nechajte ešte na vzduchu preschnúť. Zabránite tak možnej tvorbe plesní a korózii diskov.
  3. Skontrolovať a správne nahustiť – skontrolujte stav pneumatík, prípadné škrabance a praskliny. Pneumatiky by mali byť aj pri skladovaní správne nahustené na odporúčaný tlak. 
  4. Označiť – praktické je označiť si umiestnenie pneumatík (napr. predná P, zadná Z), aby ste po sezóne vedeli, ako ich správne namontovať.
  5. Vhodne uložiť – ako sme spomenuli vyššie, uložte ich na vhodné miesto zvisle, zavesené alebo uložené na sebe. Podľa možností je vhodné ich tiež prekryť a chrániť pred slnkom a nečistotami.
  6. Pravidelne otáčať – dlhšie uložené pneumatiky občas otočte alebo preložte medzi sebou, aby ste predišli ich deformácii. 

Pomôcky na ideálne uskladnenie pneumatík

Dnes už je na trhu dostať mnoho pomôcok a “vychytávok”, ktoré vám so správnym uskladnením pneumatík pomôžu. Patria medzi ne napríklad:

  • Regály a držiaky

Kovové či drevené skladovacie regály sú na tento účel ideálne a umožnia vám uložiť viac pneumatík naraz, prípadne aj ďalšie náradie a predmety. Ideálne sú tiež zvislé stojany na pneumatiky alebo závesné držiaky a háky. Poslúži aj natiahnuté lano, na ktoré viete pneumatiky zvisle zavesiť.

  • Ochranné obaly

Pre zvýšenie ochrany pneumatík pred pôsobením svetla alebo nečistôt je dobré pneumatiky prekryť obalmi alebo návlekmi na pneumatiky. Ak chcete ušetriť, môžete ich uložiť aj do klasických vriec na odpad, ktoré splnia tento účel. Vhodné je však ponechať otvor pre ventiláciu a občas skontrolovať vlhkosť vo vnútri vriec.

Veríme, že s pomocou týchto tipov predĺžite životnosť vašich pneumatík a ušetríte si tak zbytočné investície do nových. Ak však vaše pneumatiky práve dosluhujú, v širokej ponuke nášho eshopu určite nájdete kvalitnú náhradu.

Predchádzajúci článokĎalšie pódiové umiestnenie Falken na Nürburgringu
Ďalší článokRozmery pneumatík: Čo znamenajú čísla a ako si vybrať správny rozmer