Nie je pneumatika ako pneumatika. Každá má svoje parametre a rozmery, ktoré ju predurčujú na konkrétny typ vozidla a účel použitia. Pri kúpe pneumatík preto vždy potrebujete poznať správny rozmer pre vaše vozidlo. Poradíme vám, ako sa v tom nestratiť.

Prečo je dôležitý rozmer pneumatík

Rozmer pneumatík je dôležitý z mnohých dôvodov, pretože priamo ovplyvňuje vlastnosti a bezpečnosť vozidla. Tu je niekoľko argumentov, prečo sa výber správnych pneumatík neoplatí podceniť.

  • Bezpečnosť – správne rozmery zaisťujú potrebnú stabilitu na ceste a optimálnu kontaktnú plochu medzi kolesom a vozovkou, čím ovplyvňujú bezpečnosť jazdy či brzdnú dráhu. 
  • Jazdné vlastnosti – rozmery ovplyvňujú tiež manévrovateľnosť vozidla, akceleráciu či tlmenie nárazov a nerovností. Toto všetko je potrebné pri správnom výbere pneumatík.
  • Spotreba – rozmery (ale tiež správne nahustenie) pneumatík ovplyvňujú valivý odpor,  ktorý priamo vplýva na zvýšenie alebo zníženie spotreby paliva.
  • Životnosť – používanie nesprávnych rozmerov pneumatík môže spôsobiť zvýšené opotrebenie behúňa pneumatiky, ako aj podvozku či ďalších častí vozidla. 
  • Legislatíva – mnohé krajiny zákonom stanovujú len používanie pneumatík s rozmermi, ktoré schválil výrobca vozidla. Používanie nesprávneho typu môže viesť k pokute alebo môže ovplyvniť platnosť poistenia vozidla.

Používanie správnych pneumatík je kľúčové pre optimálne jazdné vlastnosti, bezpečnosť a životnosť vozidla. Odporúčané rozmery nájdete v príručke vozidla alebo na štítku na dverách vodiča.

Ako si vybrať správny rozmer pneumatík

Pneumatiky sa označujú kombináciou čísel a písmen, ktoré poskytujú informácie o ich rôznych parametroch. Označenie pneumatík nájdete na boku pneumatiky, ale tiež v technickom preukaze vozidla. Pri výbere sa preto riaďte týmito údajmi.

Podľa zákona totiž na svojom vozidle môžete používať len „typovo schválené alebo homologované pneumatiky a diskové kolesá, ktoré sú zapísané v technickom preukaze vozidla (osvedčenie o evidencii časť II)“. Pokiaľ by ste jazdili na iných pneumatikách, môže sa stať, že neprejdete technickou kontrolou alebo vám v prípade nehody nebude uznaná poistná udalosť.

Pneumatika 215/55 ZR17 94W. Popis: šírka 215 mm, výška 55 %, radiálna konštrukcia, priemer disku 17", záťažový index 94, rýchlostný index W.

Čo znamenajú znaky na pneumatikách?

Vysvetlime si jednotlivé znaky na príklade pneumatiky s označením 175/70 R14 84 T

  • 175 – Šírka pneumatiky v milimetroch

Udáva maximálnu šírku pneumatiky pri nominálnom tlaku hustenia a nominálnom zaťažení. Čím širšia je pneumatika, tým širšia je kontaktná plocha s vozovkou a pneumatika poskytuje lepšiu trakciu a ovládateľnosť. Užšia pneumatika má menší valivý odpor a znižuje spotrebu paliva.

  • 70 – Výška profilu v percentách

Určuje výšku bočnice pneumatiky ako percento z jej šírky. Vyšší profil obvykle znamená lepší komfort, zatiaľ čo nižší profil lepšiu stabilitu. Pre bežné jazdenie sa odporúčajú profily v rozmedzí od 50 do 70.

  • R – Označenie radiálnej konštrukcie plášťa

Konštrukcia plášťa môže byť označená písmenom R (radiálna) alebo D (diagonálna). V súčasnosti využíva väčšina vozidiel modernejší radiálny typ pneumatík.

  • 14 – Priemer ráfika v palcoch

Udáva veľkosť ráfika v palcoch, pričom jeden palec = 2,54 cm. Uvedená pneumatika má priemer 14 palcov, čo je 35,56 cm.

  • 84 – Záťažový index

Toto číslo označuje nominálne prevádzkové zaťaženie v kilogramoch na jednu pneumatiku. Informuje teda o maximálnom povolenom zaťažení pneumatiky pri jazde max. rýchlosťou.

  • T – Rýchlostný index

Udáva rýchlostnú kategóriu pneumatiky a označuje maximálnu rýchlosť, akou sa môže vozidlo pohybovať s danou pneumatikou.

Alternatívne rozmery pneumatík

Pri kúpe pneumatík sa môžete stretnúť s pojmom „alternatívne pneumatiky“ alebo „alternatívne rozmery“. O čo ide? Týkajú sa alternatív, ktoré môžu byť použité namiesto originálnych alebo továrenských pneumatík.

Na Slovensku a v Česku je však možné jazdiť len na pneumatikách, ktoré sú schválené pre konkrétny model vozidla a zapísané v technickom preukaze. Ak chcete použiť pneumatiky s inými rozmermi, musíte získať schválenie od výrobcu vozidla alebo od kompetentného orgánu. Ak chcete zapísať alternatívny typ pneumatík, odporúča sa neodchylovať od základného rozmeru o viac ako 2,5 %.

Výber pneumatík v ARSpneu

Vyberte si zo širokej škály kvalitných letných, zimných aj celoročných pneumatík v našom eshope. Pre správny výber pneumatík potrebujete poznať niekoľko parametrov. Pneumatiky môžete vyhľadávať podľa rozmerov (šírka, výška, priemer, záťažový a rýchlostný index). Ponúkame vám viac ako 30 značiek pneumatík od popredných výrobcov, ale aj ich lacnejšie alternatívy.

Predchádzajúci článokViete, ako skladovať pneumatiky, aby ste predĺžili ich životnosť?
Ďalší článokOplatí sa kupovať jazdené pneumatiky z druhej ruky?