Stretli ste sa s pojmom „tolerancia ET disku“ a neviete, o čom je reč? Vysvetlíme vám, čo tento pojem zo sveta automobilov znamená, kedy ho potrebujete poznať a ako ho zistíte. Poradíme vám tiež, ako zistíte potrebnú hodnotu disku vášho vozidla.

Automechanik doťahuje elektrón na aute v pneuservise

Čo je ET disku

Tolerancia ET disku, alebo z nemeckého Einpresstiefe (hĺbka zálisu) znamená doslova zális disku. Iným pomenovaním je aj výraz offset. Táto hodnota označuje vzdialenosť medzi montážnou plochou disku a jeho stredovou osou. Ide o jeden z dôležitých parametrov diskov, ktorý sa udáva v milimetroch (mm).

Prečo potrebujete poznať ET disku

Hodnota ET disku je kľúčová pre správne osadenie kolesa na vozidle. Má tiež priamy vplyv na stabilitu, ovládanie a celkovú geometriu vozidla. Pri výbere diskov a pneumatík by ste preto vždy mali poznať hodnotu offsetu, respektíve rozsah, v ktorom sa môže pohybovať. 

Len tak bude disk kompatibilný s vaším vozidlom. V opačnom prípade môžete mať problém s montážou, ovládaním vozidla či nadmerným opotrebením dielov podvozku. Tak si to poďme zhrnúť. 

Tu sú hlavné dôvody, prečo by ste mali poznať offset disku:

  • Správne osadenie kolies – offset ovplyvňuje polohu kolesa voči karosérii vozidla. Nesprávna hodnota spôsobí, že koleso bude zapustené príliš vnútri alebo bude prečnievať.
  • Bezpečnosť a ovládateľnosť – nesprávny offset môže ovplyvniť jazdné vlastnosti, geometriu vozidla a bezpečnosť jazdy. Kolesá umiestnené príliš blízko k podvozku alebo karosérii môžu spôsobiť trenie o tlmiče, blatníky či iné časti vozidla.
  • Ochrana podvozku a komponentov – ak je offset príliš nízky alebo vysoký, môže to prispieť k opotrebeniu komponentov podvozku. Nesprávne nastavené vozidlá môžu tiež zvyšovať napätie vyvíjané na nápravy a skrátiť tak ich životnosť.
  • Kompatibilita s brzdovým systémom – offset tiež ovplyvňuje priestor pre brzdy, a to najmä pri montáži väčších brzdových systémov či väčších diskov.
  • Vzhľad vozidla – v neposlednom rade má offset vplyv aj na estetiku automobilu. Kolesá tak môžu vyzerať viac zapustené alebo naopak vyčnievať z blatníkov, čo narúša celkový vzhľad vozidla.
  • Riziko poškodenia karosérie – nesprávny offset môže spôsobiť, že kolesá budú pri plnom vytočení alebo pri prejazde nerovností trieť o karosériu, čo môže viesť k poškodeniu laku alebo samotnej karosérie.

V skratke teda pri výbere nových diskov potrebujete poznať správnu hodnotu ET disku najmä preto, aby vaše kolesá správne “sedeli” na vozidle a zaistili ste adekvátnu ovládateľnosť a bezpečnosť jazdy. 

Aké ET disku poznáme

Offset alebo zális disku môže byť nasledovný:

  • Pozitívny offset (kladná hodnota ET) znamená, že montážna plocha disku je bližšie k vonkajšej strane kolesa, teda viac smerom k vonkajšiemu okraju vozidla.
  • Negatívny offset (záporná hodnota ET) znamená, že montážna plocha disku je bližšie k vnútornej strane kolesa, teda viac smerom dovnútra vozidla.
  • Nulový offset (ET = 0) znamená, že montážna plocha disku je presne na stredovej osi kolesa.

Čím je hodnota ET vyššia, tým je koleso viac zapustené dovnútra vozidla.

Ako zistiť vaše ET disku 

Ak potrebujete zistiť toleranciu ET disku vášho vozidla, nasledujte tento postup:

  1. Overte odporúčanie výrobcu

Vo väčšine prípadov nájdete odporúčanú hodnotu ET priamo v príručke k vášmu vozidlu. Táto hodnota môže byť umiestnená aj na štítku vo vnútri dverí auta alebo v priestore pre rezervné koleso. Výrobca udáva toleranciu ET, do ktorej by sa vaše nové disky mali zmestiť.

  1. Skontrolujte disk

Hodnota ET by mala byť vyrazená na vnútornom okraji disku vozidla. Skontrolujte preto starý disk pred kúpou nového. Hotnota sa zobrazuje ako ET + dve číslice, napríklad ET30 = offset 30 mm, teda hĺbka odsadenia kolesa bude 30 milimetrov.

  1. Porovnajte hodnoty

Ak ste si vyhliadli nové disky a chcete vedieť, či budú vhodné, porovnajte hodnoty ET nových a starých diskov. Ak je rozdiel len malý (do 5 mm), disky by mali byť vhodné. Väčšia odchýlka však môže viesť k problémom s montážou a jazdnými vlastnosťami.

Elektron na čiernom aute

Spoločne so šírkou disku je hodnota ET (offsetu/zálisu) najdôležitejším parametrom pri výbere nových diskov. Ak sa nevyznáte v tejto problematike, vždy sa pred kúpou diskov poraďte s odborníkom.

Predchádzajúci článokTipy, ako sa vyhnúť aquaplaningu a čo robiť v takom prípade